THE TREEHOUSE PROJECT – When thinking outside the box with unconventional window furnishings found a spectacular design solution.

THE BRIEF

The Treehouse is a restaurant located in North Sydney, renowned for its contemporary Australian menu and bold cabaret inspired décor, it is a hospitality experience like no other. 

Inside the venue you will be greeted with a medley of exposed brick, florals and eye-catching artwork that compliments the cabaret entertainment era. The venue opens out onto a leafy terrace festooned with colourful umbrellas and banquettes, garden chairs and fresh greenery.  Dining either day and night, it is a fun and inviting space to share a meal and drink with friends and family.

As the venue was thriving, owner Andrew was getting many enquiries for a private dining and functions space “we were looking into ways to incorporate this space within our already busy restaurant”. Andrew quickly contacted his interior designer Ruth Harris, who had been instrumental in the design of the venue, to brainstorm ideas that would help him achieve a secluded space for his customers within the existing room. As the venue was always busy, it was important for Andrew that the private dining space could be offered when requested but also, if possible, could disappear when not in use to ensure the venue could maximise its capacity limits. 

THE CONCEPT DEVELOPMENT

 Ruth produced a clever design idea incorporating the existing lush curtains and using them to divide the space when necessary. Ruth works closely with the incredible team at Materialised and reached out to discuss fabrics and options for her design concept. Materialised then contacted our Director, David Reilly, with the initial concept and David went out to site to meet with both Interior Designer Ruth and owner Andrew to discuss how they could execute their idea.

Original design brief given to David at the beginning of the project.

THE SOLUTION

“We talked through all the issues, looks, integration, flexibility, and the ability of the private area to revert back to a single space. That’s when David came up with the idea of using a retractable blind system, using custom printed fabrics displaying a lush velvet curtain finish, and for the blinds to be framed with red velvet swags. We found this to be the perfect solution for what we were looking at” (Andrew).  

Once the idea was deemed practical and achievable, David and our Project Manager Krystie, worked with Materialised to produce a double-sided custom printed fabric that would give off the illusion of full curtains on a flat surface. This became a challenge for all involved, as the print needed to look identical on both sides and was requested to be supplied on sheer fabric to enhance the venues theatrical décor. It took numerous printing attempts before the perfect sample was produced.   

Once the fabric was given the green light, the next challenge came working around existing joinery and bench seats, we were required to configure the blinds to drop at different levels to frame the furniture.

Finally, there was the element of designing the swags. As Swags and Tails are not a commonly used product these days, many workrooms no longer have the skills or capabilities of this kind of manufacture. After many workrooms turned down the job, due to it being too difficult we called on an old connection. Once all the wheels were in motion, we hit another roadblock, the original fabric selected proved to be too rigid and our manufacturer was not able to penetrate through the fabric layers to create the design. With assistance from Materialised we were able to change the fabric specification over to their Luxor colour Ruby Velvet fabric.

THE OUTCOME

Once the manufacture of product was complete, we were all truly excited in anticipation to see the concept come to life. Our installers did a magnificent job, and the space was vibrant and right on brief and we have a happy team and a happy customer.

“Reilly’s were an amazing team to work with! The whole process from measuring to fabric printing and choices, to installation was completed with precision and care. The installation team was outstanding, and the final result speaks for itself.”

 We are are extremely proud of this project’s outcome and the level of detail and care our team took when executing this design. We as a company thrive when handed a challenge and pride ourselves on being innovative thinkers, we are an unconventional window coverings company that will work to any brief to achieve amazing results. 

Credits

Fabrics: Materialised

Designer: Ruth Harris

Venue: Treehouse Restaurant

Blinds: Vertilux